آشنایی با انواع حراج و روش مچینگ در بازار سرمایه
31 خرداد 1400 - 15:19
معاملات بورس به دو روش حراج پیوسته و ناپیوسته صورت می‌گیرد. نوع حراج روی میزان نقدشوندگی سهم تاثیر می‌گذارد و بنابراین لازم است سرمایه‌گذاران درباره آن اطلاعات کافی داشته باشند.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی «انواع حراج و روش مچینگ در بازار سرمایه ایران» می پردازیم.

آشنایی با چگونگی انجام معاملات در بازار سرمایه یکی از مواردی است که می‌تواند به ما برای تحلیل هرچه بهتر این بازار و داشتن عملکردی موفق‌تر در آن کمک کند. در بازار بورس ایران معاملات به دو شکل حراج پیوسته و ناپیوسته انجام می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

یکی از مواردی که در انواع حراج و روش مچینگ دخیل است، ساعت کاری بازار بورس است که در ایران ساعت ۸:۳۰ پیش گشایش و ۹ تا ۱۲:۳۰ ساعت گشایش بازار است. در ساعت پیش گشایش قیمت سفارشات و فروش اعلام می‌شود که مربوط به حراج ناپیوسته است. در این ساعت قیمت نظری گشایش بر اساس سفارش‌های ثبت شده با استفاده از ساز و کار حراج، محاسبه می‌شود. ساعت گشایش ساعتی است که معاملات بازار بورس آغاز می‌شود. در این زمان سیستم معاملاتی قیمت‌ها را با قیمت تاپ، مچینگ کرده است.

مچینگ فرایندی است که طی آن سیستم معاملاتی قیمت یکسان خریدار با فروشنده را پیدا می‌کند و معامله را انجام می‌دهد. گفتیم در بازار بورس ایران معاملات به دو شکل حراج پیوسته و ناپیوسته انجام می‌شود.

در حراج ناپیوسته در بازه زمانی مشخصی تنها سفارشات ثبت می‌شود تا سیستم معاملاتی قیمت‌ها را با هم تطبیق دهد و بهترین قیمت را تعیین کند. این همان ارزش بازاری سهم است که روی تابلو درج می‌شود. حراج پیوسته زمانی است که قیمت خریداران با قیمت فروشندگان مچ می‌شود و معامله صورت می‌گیرد.

پس معاملات بر اساس یک سری گام‌ها انجام می‌شوند؛ ابتدا پیش گشایش است که سفارشات ثبت می‌شوند اما معامله‌ای انجام نمی‌شود، سپس مرحله گشایش است که سفارش‌ها بر اساس روند حراج ناپیوسته و در دامنه نوسان روزانه قیمت، انجام می‌شود.

مرحله سوم حراج پیوسته است که قیمت‌ها مچ و معاملات انجام می‌شود. در مرحله بعد یعنی حراج ناپیوسته پایانی، ورود، تغییر یا حذف سفارش ممکن است اما معامله‌ای صورت نمی‌گیرد و در آخرین مرحله که معاملات پایانی است هم ثبت سفارش و معامله با قیمت پایانی سهم انجام می‌شود.

اما چرا سامانه معاملاتی با توجه به میزان سفارش‌های سهم، قیمتی را تعیین می‌کند؟ برخی شرکت‌ها، سهامداران و نقدشوندگی کمتری دارند و در این شرایط حراج ناپیوسته یک ارزش کلی را با توجه به همین تعداد معامله‌گران به دست می‌آورد. در مورد شرکت‌هایی با نقدشوندگی و تعداد معامله‌گران بالا از حراج پیوسته استفاده می‌شود.

حراج سهام شرکتی که هنوز سهام آن در گام گشایش معامله شود، پیوسته است در غیر این صورت حراج به شکل ناپیوسته انجام می‌شود. اطلاعیه ناظر در تابلوی معاملاتی هر سهم در سایت tsetmc می‌تواند نوع حراج را به شما نشان دهد. حراج ناپیوسته معمولا به دلایلی چون برگزاری مجامع عمومی، نوسان بیش از حد، گره معاملاتی و افشای اطلاعات مهم انجام می‌شود.

با در نظر گرفتن نوع حراج سهام نمی‌توان نظر قطعی داد، اما معمولا سهام شرکت‌هایی که به ‌صورت پیوسته مورد معامله قرار می‌گیرند، نقدشوندگی بالاتری دارد. در مجموع تاکید می‌کنیم که نمی‌توان تنها  براساس نوع حراج برای خرید یک سهم اقدام کرد و باید همه جوانب را سنجید.