با انواع صندوق های سرمایه گذاری آشنا شوید
02 مهر 1399 - 12:23
پرونده ویژه «آموزش مدیریت دارایی» با افزایش تورم افسارگسیخته در کشور، هر روز کاهش قدرت خرید خود را احساس می‌کنیم. شاید سؤال همه ما این باشد که چه باید کرد؟ اینجاست که به اهمیت سرمایه‌گذاری پی می‌بریم. سرمایه گذاری در کشور ما یک انتخاب نیست، بلکه یک الزام و یک ضرورت است. در این پرونده ویژه، به معرفی انواع صندوق ‌های سرمایه ‌گذاری خواهیم پرداخت.

اختصاصی آگاه پرس– یکی از بازارهایی که ثابت کرده، در بلندمدت نه تنها ارزش سرمایه افراد را حفظ، بلکه برای سرمایه گذاران خلق ثروت نیز می‎کند، بورس است. حال سؤال اصلی این است که «برای سرمایه گذاری در بورس چه باید کرد؟!»

در پاسخ باید گفت به سادگی می‎توان از روش‌هایی در بازار سرمایه بهره جُست که نه نیازی به صرف وقت زیادی دارد و نه نیازی به داشتن تسلط و دانش کافی! یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در بورس، خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری است که در این نوشتار به تشریح آن خواهیم پرداخت.

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

صندوق های سرمایه گذاری، نهادهایی مالی هستند که با تجمیع سرمایه‌های مردم، سرمایه‌های بزرگی ایجاد می‌کنند. این سرمایه با مدیریت صندوق در بخش‌های مختلف بورس سرمایه گذاری می‌شود و سرمایه‌گذاران را از سود این بازار بهره‌مند می‌کند. صندوق های سرمایه گذاری با بهره‌مندی از دانش و تخصص مدیران مجرّب و با تشکیل سبدی از دارایی‌های مالی مختلف، می‌توانند در کنار ایجاد بازدهی، ریسک سرمایه گذاری را برای عموم مردم کاهش دهند و همچنین با تقسیم هزینه‌های سرمایه گذاری، هزینه را برای سرمایه گذاران کاهش دهند.

حال این سؤال پیش می‌آید که چند نوع صندوق سرمایه گذاری در ایران وجود دارد؟ در چه صندوق‌هایی باید سرمایه‌گذاری کرد؟ نحوه سرمایه گذاری در انواع صندوق های سرمایه گذاری چگونه است؟

در ادامه به این سؤالات پاسخ می‎دهیم.

انواع صندوق های سرمایه گذاری

صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند که بر اساس ترکیب دارایی و نحوه سرمایه گذاری متفاوت هستند. در یک تقسیم‌بندی کلی، انواع صندوق های سرمایه گذاری از لحاظ ترکیب دارایی به ۳ دسته زیر تقسیم می‌شوند:

• صندوق های سرمایه گذاری در سهام: این صندوق‌ها طبق اساسنامه موظف‎اند حداقل ۷۰% از دارایی‌های خود را به سهام و حق تقدم سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اختصاص دهند. از این رو جزو صندوق های سرمایه گذاری پُرریسک محسوب می‌شوند و بالطّبع می‌توان انتظار بازدهی بالایی از این صندوق‌ها داشت. باید در نظر گرفت که این نوع صندوق های سرمایه گذاری، با نوسانات بازار نوسان دارند. صندوق مشترک آگاه یکی از این نوع صندوق ها است. این صندوق در طول ۱۲ سال گذشته بیش از ۴۰ هزار درصد بازدهی ایجاد کرده که پُربازده‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری کشور در این مدت بوده است.
  • صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت: این نوع از صندوق های سرمایه گذاری باید عمده دارایی‌های خود را به اوراق با درآمد ثابت، مثل گواهی‌های سپرده بانکی، اوراق مشارکت، اوراق خزانه اسلامی و… اختصاص دهند. از این رو دارای حداقل ریسک هستند و طبیعتاً به لحاظ بازدهی وضعیتی شبیه بانک‌ها دارند. صندوق یاقوت آگاه یکی از صندوق های سرمایه گذاری از نوع درآمد ثابت است. خالص ارزش دارایی‌های این صندوق در عرض یک هفته (۳ شهریور ۹۹ تا ۱۰ شهریور ۹۹) بیش از ۲ برابر شد و از ۵ هزار میلیارد ریال به بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال رسید.
  • صندوق های سرمایه گذاری از نوع مختلط: این صندوق‌ها باید حدوداً بین ۴۰% تا ۶۰% از دارایی‌های خود را به سهام و حقّ تقدم سهام و مابقی را به اوراق با درآمد ثابت اختصاص دهند. از این رو به لحاظ ریسک و بازدهی می‌توانند بین دو صندوق قبلی قرار گیرند.

دسته‌بندی گفته‌شده انواع صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی بود. تقسیم‌بندی دیگری نیز وجود دارد که بر اساس نحوه سرمایه گذاری در صندوق‌ها می‌توان آن‌ها را به دو دسته زیر تقسیم کرد:

• صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF): واحدهای سرمایه گذاری این نوع از صندوق‌ها را می‌توان مانند سهام در بورس معامله کرد. به همین دلیل برای خرید واحدهای این صندوق‌ها، باید کد بورسی داشته باشید. لازم به ذکر است هر کدام از انواع صندوق های سرمایه گذاری «در سهام، با درآمد ثابت یا مختلط» می‌توانند از نوع صندوق قابل معامله باشند. به عنوان مثال صندوق هستی بخش آگاه با نماد معاملاتی آگاس جزو صندوق‌های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس است. این صندوق با بازارگردانی حرفه‌ای کمترین میزان ریزش را در ریزش اخیر بازار سرمایه که از ۲۰ مرداد ماه ۹۹ تا ۳ شهریور ۹۹ ادامه یافت تجربه کرد؛ به طوری که در این مدت شاخص کل حدود ۲۲% افت داشت، ولی این صندوق تنها ۷% افت را تجربه کرد که در نوع خود حدوداً کمترین افت را در میان صندوق‌های مشابه داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این صندوق می‌توانید مطلب «صفر تا صد صندوق هستی بخش آگاه» را مطالعه فرمایید.
  • صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال: واحدهای این نوع از صندوق های سرمایه گذاری را نمی‌توان در بورس معامله کرد و برای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها، لازم است اشخاص با به همراه داشتن مدارک هویتی مثل اصل شناسنامه و کارت ملّی به شعب مربوط به آن صندوق مراجعه و درخواست صدور یا ابطال واحدهای صندوق را داشته باشند.

ممکن است این سؤال در ذهن ایجاد شود که «واحد سرمایه گذاری» چیست؟

واحدهای هر صندوق، کوچکترین جزء هر صندوق را تشکیل می‌دهند که هر واحد دارای قیمت مشخصی است. افراد برای سرمایه گذاری در این صندوق‌ها باید واحد این صندوق‌ها را خریداری کنند. قیمت خرید هر واحد صندوق را اصطلاحاً قیمت صدور واحد می‌گویند که بر اساس ارزش خالص روزانه دارایی‌های صندوق محاسبه می‌شود. طبیعتاً وقتی سرمایه‌گذار قصد اتمام سرمایه گذاری خود را دارد و می خواهد از صندوق خارج شود، باید واحدهایی که قبلاً خریده را بفروشد. به قیمت فروش هر واحد اصطلاحاً قیمت ابطال واحد می‌گویند.

پربازده ترین صندوق سرمایه گذاری کشور

همیشه جذّاب ترین سؤال مشتریان این بوده که کجا می‌توان بیشترین بازدهی را کسب کرد؟ صندوق آگاه در طول ۱۲ سال گذشته (از تیر ماه ۸۷ تا مرداد ماه ۹۹) با کسب بازدهی بیش از ۴۰۰۰۰% پُربازده ترین صندوق سرمایه گذاری و اساساً پربازده ترین بستر سرمایه گذاری در کشور به شمار می‌رود که چه در بازار سرمایه و چه در مقایسه با سایر بازارها، بیشترین بازدهی را ایجاد کرده است.

صندوق مشترک آگاه به عنوان پربازده‌ترین صندوق سرمایه گذاری کشور، در مرداد ماه سال ۱۳۸۷ تأسیس شد و جزو اولین صندوق های سرمایه گذاری تأسیس شده در کشور محسوب می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این صندوق می‌توانید به وب سایت صندوق به نشانی www.agah-fund.ir مراجعه فرمایید.

در سایت آگاه اینوست نیز می توانید بیشتر درباره صندوق ها و سبدگردانی مطالعه فرمایید.

یک پاسخ برای “با انواع صندوق های سرمایه گذاری آشنا شوید”