بررسی علل فرار سرمایه گذاران از ایران
24 خرداد 1400 - 11:54
فراهم کردن بستر سرمایه‌گذاری داخلی با مشارکت سرمایه‌گذاران، هنر مدیریتی مسئولین هر کشور است اما متاسفانه بنا به دلایلی در ایران این بستر فراهم نشده است و در نتیجه شاهد فرار سرمایه‌گذاران هستیم.

به گزارش آگاه پرس: به گفته رحیم بنا مولایی (عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز) از مسائل مهم در هر کشور بحث سیاست‌‎زدگی، سیاست‌کاری و سیاست‌بازی است؛ یعنی برنامه‌ریزی‌ها باید به گونه‌ای باشد که سیاست، محور مسائل سیاسی  باشد نه این که سیاست پایه مسائل اقتصادی شود. با توجه به این موضوع باید در بحث اقتصادی، مراودات غیر نفتی جایگرین معاملات نفتی شود یا به جای اقتصاد دولتی به بخش خصوصی تکیه کنیم؛ چرا که این رویکردها یکی از عوامل مهم نگاه سیاسی به جای نگاه اقتصادی است. در ادامه همراه ما باشید با موضوع بررسی علل فرار سرمایه گذاران از ایران.

در رابطه با تکیه بر بخش خصوصی و مراودات غیر نفتی، لازم است یک برنامه‌ریزی میان مدت ۵ تا ۱۰ ساله با الگوبرداری از کشورهای موفق در مسائل اقتصادی و صنعتی انجام شود. به عنوان مثال در شهرها باید به زیرساخت‌هایی مانند شبکه‌های آب، برق، مخابرات و… توجه شود و حفظ، نگهداری و بهره برداری از این امکانات در اولویت باشد. اما متاسفانه یک برنامه منسجم هماهنگ شده ۱۰ یا ۲۰ ساله میان مجموعه‌های فوق وجود ندارد و این موجب اتلاف سرمایه و فرار سرمایه‌گذاران شده است.

دومین مورد از مسائل مهم اقتصادی و مقاومتی، داشتن اطلاعات کامل از امکانات و توانمندی‌های واقعی یک کشور است. متاسفانه چنین بسته جامع اطلاعاتی در کشورمان مورد توجه نبوده و کمبود این مورد باعث شده سرمایه‌گذاری‌ها در ایران به سمت و سویی پیش برود که حتی مواد اولیه مورد نیاز تولید داخلی نیز از خارج کشور تامین شود.

دلیل سوم را می‌توان نبود برنامه‌ریزی مناسب برای سرمایه‌گذاری مولد در جامعه عنوان کرد. همه‌گیر شدن مضاربه‌های ۳ تا ۴ درصدی در سطح جامعه، بالا بودن نرخ بهره بانکی و… موجب سقوط پول ملی و تورم بالا در جامعه است و در این میان نبود برنامه‌ریزی مناسب برای سرمایه‌گذاری مولد بیش از پیش احساس می‌شود. چرا که تمامی این موارد در نهایت منجر به کاهش تولید ملی، ایجاد فاصله فاحش طبقاتی غیر قابل جبران در جامعه و  فرار سرمایه از داخل کشور است.

عامل دیگر فرار سرمایه، کنارگذاشتن افراد متخصص و با تجربه از مناصب و پست‌های مسئولیتی است. می‌دانیم که مدیریت منابع انسانی نقش تاثیرگذاری در توسعه شهرها دارد؛ اما در سال‌های اخیر شاهد نگاه اتوبوسی و ثروتی در جا به جایی مسئولین و افراد وابسته در سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها هستیم.

در ادامه بحث بررسی علل فرار سرمایه گذاران می‌توان به مواردی چون نبود ساختار و تشکیلات سازمانی به صورت هرمی، مسئله قاچاق در صادرات و واردات و عدم مسئولیت‌پذیری در تمامی سطوح اشاره کرد که هر کدوم به نوبه خود باعث هدر رفتن سرمایه می‌شود.

لازم به ذکر است با انجام سیاست‌هایی چون نهادینه کردن فرهنگ تولید بدون کارخانه و استفاده بهینه از ظرفیت خالی کارخانه‌ها و همچنین برنامه‌ریزی برای بازدید هیئت‌های خارجی در قالب تورهای گردشگری، صنعتی یا زیارتی از مکان‌های مختلف کشور از جمله البرز می‌توان در راستای کمک به پیشرفت، توسعه همه جانبه و جلوگیری از فرار سرمایه گذاران اقدام کرد.

راهکار پیشنهادی دیگر، ایجاد بانک اطلاعاتی بر اساس توانمندی‌های واقعی موجود و هماهنگی با نهادهای تاثیرگذار در اقتصاد مانند اتاق‌های بازرگانی در نقاط مختلف کشور از جمله استان البرز است. به یقین در نتیجه این اقدامات است که شرکت‌های صادرات محور با نگرش معرفی هرچه بیشتر محصولات، خدمات و دیگر موارد این چنینی ایجاد خواهد شد.