تحلیل بنیادی و پیدا کردن ارزش واقعی سهم‌ها
13 اردیبهشت 1400 - 10:49
تحلیل بنیادی روشی است که با در نظر گرفتن عوامل اقتصادی و مالی، ارزش واقعی یا ذاتی سهم‌ها را مشخص و از این طریق فرصت‌های مناسب برای معامله را می‌یابد.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی «تحلیل بنیادی و پیدا کردن ارزش واقعی سهم‌ها» می پردازیم.

کارشناسان معتقدند که تحلیل تکنیکال و بنیادی دو بازوی قدرتمند معامله‌گران بورس هستند. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران حرفه‌ای از هر دوی این روش‌ها در معاملات خود استفاده می‌کنند و به تناسب موقعیت، بر اساس اصول تکنیکال یا بنیادی در مورد خرید یا فروش سهم‌ها تصمیم می‌گیرند.

یکی از مهمترین مهارت‌هایی که یک تحلیلگر بنیادی باید داشته باشد، مهارت تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی است. همان طور که اشاره کردیم هدف از تحلیل بنیادی مشخص کردن ارزش ذاتی سهم‌ها است. درآمد، دارایی، فروش، بازدهی، بدهی، حاشیه سود و رشد در آینده، مواردی هستند که برای تخمین ارزش و پتانسیل رشد شرکت مورد توجه قرار می‌گیرند و همه این اطلاعات را می‌توان از صورت‌های مالی یک شرکت استخراج کرد. مهمترین صورت‌های مالی که در تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند، ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد هستند. این موارد به عنوان عوامل کمی در تحلیل فاندامنتال شناخته می‌شوند. در مورد عوامل کیفی می‌توان به مدل تجاری، مدیریت و مزیت رقابتی اشاره کرد.

ارزش ذاتی، معیاری برای تصمیم‌گیری در مورد یک سهم محسوب می‌شود. اگر ارزش ذاتی به ‌دست‌ آمده بیشتر از قیمت فعلی سهم در بازار باشد، سهم کم قیمت‌گذاری شده یا به اصطلاح حباب منفی دارد. در این حالت انتظار می‌رود سهم رشد داشته باشد و حباب منفی خود را پر کند. در شرایط برعکس، اگر ارزش ذاتی سهم کمتر از قیمت بازاری آن باشد، سهم بالاتر قیمت‌گذاری شده و اصطلاحا حباب مثبت دارد. در این حالت انتظار می‌رود که قیمت بازار آن کاهش یابد.

تحلیل بنیادی در حقیقت روشی برای پیدا کردن قیمت منصفانه بازار است. زمانی که قیمت واقعی سهم مشخص شود، افراد می‌توانند برای خرید و فروش تصمیم بگیرند. مثلا سهمی را که با قیمتی کمتر از ارزش واقعی خود معامله می‌شود، خریداری کنند و تا زمانی که محدوده قیمت منصفانه می‌رسد، سود به دست آورند.

در این روش تحلیل سه عنصر مهم باید در نظر گرفته شود: تحلیل اقتصاد، تحلیل صنعت و تحلیل شرکت. با این توضیحات مشخص می‌شود که تسلط به این روش تحلیل کار دشواری است. برای رسیدن به این مهارت باید تا حدودی دانش مالی داشته باشید تا بتوانید صورت‌های مالی را بررسی و تحلیل کنید. از این گذشته، لازم است اخبار روز اقتصادی و حتی سیاسی را تحت نظر داشته باشید و تاثیر آن‌ها را بر بورس و صنعت و سهام مد نظرتان پیش‌بینی کنید. در دوره‌های آموزشی تحلیل بنیادی می‌توان الفبای این روش را یاد گرفت و البته تحقیق و تمرین و تجربه فراوان برای موفقیت لازم است.

وب سایت‌هایی نیز هستند که تحلیل‌های بنیادی در مورد سهم‌ها و صنایع مختلف ارائه می‌کنند. برای نمونه می‌توان به سایت مشاوره سرمایه‌گذاری همفکران اشاره کرد که تحلیل‌هایی از تحلیلگران معتبر در هر دو حوزه تکنیکال و بنیادی ارائه می‌دهد. مطالعه این مقالات می‌تواند در تصمیم‌گیری و تدوین استراتژی معاملاتی کمک‌کننده باشد.

تحلیل بنیادی یک رویکرد بلندمدت محسوب می‌شود و در سطح جهان موافقان و مخالفانی دارد. وارن بافت یکی از مشهورترین سرمایه‌گذارانی است که در معاملات خود رویکرد بنیادی را به کار می‌برد. او معمولا سهام شرکت‌هایی را می‌خرد که پیش‌بینی می‌کند در بازه زمانی چند ساله رشد داشته باشند و از این طریق، به ثروتی کلان دست یافته است.