تحلیل صنعت خودرو
20 تیر 1400 - 14:46
صنعت خودرو یکی از مهم‌ترین صنایع کشور محسوب می‌شود که از زمان تاسیس تا به امروز فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است. فراز و نشیب‌هایی که سهام شرکت‌های خودروسازی در بورس را هم تحت تاثیر قرار داده‌اند.

اختصاصی آگاه پرس، سابقه صنعت خودروسازی در ایران به دهه ۳۰ شمسی باز می‌گردد و از آن زمان تاکنون این صنعت روزهای تلخ و شیرین زیادی را تجربه کرده است. اولین رکود این صنعت مربوط به دهه ۶۰ است، در روزهایی که خودروی پیکان ناجی آن شد. با ما در ادامه مطلب «تحلیل صنعت خودرو» همراه باشید.

واردات خودرو در سال ۱۳۷۲ و با وارد کردن خودروی پراید توسط شرکت سایپا در کشور آغاز شد و از این سال به بعد تلاش برای وارد کردن خودروهای خارجی و تولید خودروی ملی به موازات یکدیگر ادامه پیدا کرد. خودروی سمند در سال ۱۳۷۹ به عنوان اولین خودروی ملی ایران تولید شد و واردات خودرو نیز به اوج خود رسید.

اولین پیک صنعت خودرو به دهه ۸۰ و اولین اوج‌گیری آن در بازار بورس به سال‌های ۸۲ و ۸۳  بازمی‌گردد، در روزهایی که خودرویی‌ها بالاترین قیمت سهم را پس از انقلاب تجربه کردند.

وقوع تحریم‌ها مانند دیگر صنایع تأثیر خود را بر خودرو هم گذاشت و در معاملات گروه‌های خودروسازی در بازار بورس هم نمود پیدا کرد. سال ۸۵ تا ۸۸ صنعت خودرو بدترین روزهای خود را در بازار سرمایه پشت سر گذاشت و سال ۱۳۸۷ را می‌توان دومین دوره رکود صنعت خودرو در کشور دانست. مراودات تجاری کم با دیگر کشورها و روند رو به رشد قیمت ارز این روزهای سخت را تداوم می‌بخشیدند.

سال ۱۳۹۰ اولین سالی بود که پس از تحریم‌ها، واردات خوردو به ایران از سرگرفته شد که تأثیر آن در بازار سهام هم به خوبی مشهود بود. اما این روند خیلی دوام نداشت و رشد قیمت ارز همچنان مانع از اوج‌گیری صنعت خودرو در کشور می‌شد.

پس از توافق هسته‌ای و از سال ۱۳۹۴ واردات و صادرات در کشور رونق گرفت و نرخ ارز نیز کاهش و قیمت سهام خودرویی‌ها در بورس روند صعودی پیدا کرد. اما این روند رو به رشد هم دیری نپایید و در نهایت خروج آمریکا از برجام و افزایش بسیاز زیاد قیمت دلار صنعت خودرو را هم بی‌نصیب نگذاشت.

قیمت ارز یکی از مؤثرترین عوامل اثرگذار بر صنعت خودرو محسوب می‌شود و این تأثیر را در بازار بورس هم می‌توان به وضوح مشاهده کرد. شکل‌گیری حباب قیمت در سهام گروه خودرویی و نوسان‌گیری در این بازار از مهم‌ترین اثرات افزایش قیمت ارز در بورس است.

سهمیه‌بندی بنزین در سال ۱۳۹۸ اتفاق دیگری بود که صنعت خودرو را تحت تاثیر قرار داد. در این سال اما با تشویق دولت به حضور مردم در بورس استقبال از سهام شرکت‌های خودروسازی رونق گرفت و در مرداد ماه ۹۹ به اوج خود رسید تا مهر همان سال که مانند دیگر صنایع حاضر در بورس قیمت سهام خودرویی‌ها هم کاهش پیدا کرد.

این روزها صنعت خودرو به انتظار مذاکرات بازگشت آمریکا به برجام است؛ اتفاقی که انتشار اخبارش هم در میزان معامله نمادهای گروه صنعت خودرو در بورس اثرگذار بوده است. باید دید سال ۱۴۰۰ و تغییر دولت و مذاکرات بازگشت آمریکا به برجام چه رهاوردی برای این بازار در کشور دارد؟