تصمیمات جدید درباره دامنه نوسان بورس
21 فروردین 1400 - 10:03
در تاریخ ۲۶ اسفند ۹۹ پس از برگزاری جلسه‌ای در شورای عالی بورس، تصمیمات جدیدی مبنی بر تغییر دامنه نوسان بورس اتخاذ و دامنه نوسان بورس اعلام شد.

اختصاصی آگاه پرسدرابتدای سال ۹۹ بازار سرمایه با صعود پرشتاب قیمت‌ها روبه‌رو شد. با حمایت دولت از بورس، در مرداد ماه شاخص کل بورس تهران به بیش از دو میلیون واحد و به اوج خود رسید. در این مدت افزون‌ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی به این بازار وارد شد اما در ادامه راه معاملات، شاخص بورس با ریزش عمومی قیمت‌ سهام در بسیاری از صنایع مواجه شد. برای پیشگیری از این ریزش، سازمان بورس، در پی تشکیل جلسه‌ای از تصمیمات تازه خود در این بازار خبر داد.

به گفته محمدعلی دهقان دهنوی، سخنگوی شورای عالی بورس، سه سیاست کلی در زمینه تغییر دامنه نوسان در جلسه شورا عنوان شد. اول این که افزایش دامنه نوسان مورد تاکید شورا قرار گرفت. دوم قرار بر این شد که افزایش به شکل تدریجی، همراه با اطلاع‌رسانی کامل و آمادگی بازار انجام شود و در نهایت در این جلسه مقرر شد که همراه با سیاست افزایش دامنه نوسان، فرهنگ‌سازی و ترویج روش‌های سهامداری غیر مستقیم نیز انجام عملی شود.

دهقان در ادامه اذعان داشت که: «با این سه سیاست کلی، تعیین عدد دامنه نوسان به سازمان بورس واگذار شده است و جمع‌بندی‌ها در روزهای بعدی انجام و نظرات صاحب‌ نظران و کارشناسان نهادهای مالی اخذ می‌شود تا در نهایت به تصمیمی برسیم که مورد نظر و اجماع طیف وسیع سهامداران باشد.»

گفتنی است که پیش از آن، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفته بود: «دست‌کاری قیمتی در بورس صحت ندارد و دامنه نوسان باید بازتر از آن چیزی باشد که اکنون هست، چرا که کارایی بازار این را حکم می‌کند».

دهقان دهنوی با بیان تاثیر تغییر دامنه نوسان بر نقدشوندگی بازار گفت: «سازمان بورس درصدد است کمک کند تا نقدشوندگی بازار بالا رود. زیرا هر چقدر دامنه نوسان محدود شود نقدشوندگی محدود می‌شود».

گفتنی است وزیر اقتصاد، فرهاد دژپسند نیز در گفتگویی اعام کرد که: «همواره با محدود کردن دامنه نوسان مخالفم چرا؟ چون بازار سرمایه یک جنس و خصوصیت‌اش این است که درجه و حد نقدشوندگی بالا دارد. وقتی منفی و مثبت ۲ می‌کنید و رشد را دو بگیرید در حالی‌که این بازار مالیات، حق کارگزاری، حق بورس و سایر هزینه‌ها را دارد، باید به آن‌ها هم توجه شود. همین الان دامنه نوسان مثبت ۶ و منفی ۲ تصویب شد و من هم در شورا بودم. اما سوال می‌کنم اگر یکی وضع مالی خوبی نداشته باشد و پول نیاز دارد و حاضر است با منفی سه درصد بفروشد، آیا حق داریم به او بگوییم این کار را نکن؟ در بازار سکه شما می‌گویید که چقدر کم یا زیاد بشود؟ دامنه وجود دارد؟ خیر، در بازار ارز نیز همین‌طور».

دامنه نوسان نامتقارن منفی ۲ و مثبت ۶ نتوانست انتظارات را برآورده کند و تاثیر چندانی در بازار نداشت. به همین دلیل تصمیم‌گیری‌ها در این زمینه ادامه خواهد داشت.

با توجه به اظهارات دژپسند به نظر می‌رسد هرچند تصمیم آنی برای بازار سهام گرفته نشده است اما احتمالا در آینده‌ای نه چندان دور، تصمیمات جلسه ۲۶ اسفند ماه به تدریج شکل اجرایی به خود خواهد گرفت. طبق سخنان رئیس سازمان بورس، این دانه احتمالا بین منفی ۶ تا مثبت ۶ تعیین خواهد شد.