تعدیل قیمت در بورس چیست؟
22 تیر 1400 - 13:47
تعدیل قیمت در بورس زمانی اتفاق می‌افتد که در مجمع فوق‌العاده یک سهم سرمایه آن افزایش پیدا کند و سود نقدی سهم نیز تقسیم شود، در این شرایط نوعی فاصله قیمتی ایجاد می‌شود که برای پوشاندن این فاصله، به تعدیل قیمت نیاز است.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی «تعدیل قیمت در بورس چیست؟» می پردازیم.

تعدیل قیمت در بورس اشکال مختلفی دارد و با استفاده از محاسبات ریاضی و داده‌های آماری انجام می‌شود. در ادامه به مهم‌ترین اشکال تعدیل قیمت در بورس اشاره می‌کنیم.

• افزایش سرمایه: در این روش تعدیل قیمت با استفاده از تقسیم سرمایه قدیمی بر سرمایه جدید و ضرب عدد به دست آمده در همه قیمت‌های قبل از زمان افزایش انجام می‌شود. افت قیمت در هنگام افزایش سرمایه در این ارزیابی لحاظ شده است.
  • افزایش سرمایه با در نظر گرفتن آورده نقدی: در این شیوه افزایش سرمایه از محل آورده نقدی انجام گرفته است و در ارزیابی‌ها حق تقدم متعلق به سهامداران هم در نظر گرفته می‌شود.
  • بهره نقدی و افزایش سرمایه: این شکل از تعدیل قیمت با محاسبه میزان تقسیم بهره نقدی شرکت و درصد افزایش سرمایه به هنگام ارزیابی قیمت کاهش یافته اعمال می‌شود. محل تأمین افزایش سرمایه در این محاسبه نادیده گرفته می‌شود.
  • بهره نقدی و افزایش سرمایه با محاسبه آورده نقدی: حق تقدم متعلق به سهامداران در این شکل از تعدیل قیمت محاسبه می‌شود.
  • روش عملکردی: در این شیوه از تعدیل قیمت در بورس تاثیرات تقسیم سود نقدی سهام و افزایش سرمایه در ارزش سهام محاسبه و ارزیابی می‌شود. مبنای محاسبات در این شیوه ارزش گشایش سهام پس از مجمع است.

بحث دیگری که در زمینه تعدیل قیمت‌ها باید به آن توجه کرد نمودارهایی است که فعالیت شرکت‌ها را نمایش می‌دهند. در شرایطی که فاصله قیمتی ایجاد شده است، ارزیابی فعالیت شرکت‌ها براساس دو نمودار تعدیل شده و تعدیل نشده انجام می‌شود.

نمودار تعدیل شده در صورتی حاصل می‌شود که در فعالیت‌های یک شرکت شاهد اختلاف قیمت باشیم و فاصله‌های خالی میان قیمت قبل و بعد مشخص باشد؛ اما در نمودار تعدیل نشده اثری از نوسانات قیمتی ناشی از افزایش سرمایه و توزیع سود نقدی نیست.

حال سوال این است که تعدیل قیمت‌ها چه مزایایی در بازارهای مالی دارد؟ در ابتدا باید بگوییم که این کار به ارزیابی عملکرد سهام کمک و این فرایند را آسان‌تر می‌کند. شما با استفاده از تعدیل قیمت‌ها می‌توانید ارزش دقیق سهام را بسیار راحت‌تر ارزیابی کنید و همچنین دید واضحی هم به سرمایه‌گذاران برای تشخیص سود حاصل از سرمایه‌گذاری داده می‌شود. مقایسه عملکرد دارایی‌های مختلف نیز از طریق تعدیل قیمت‌ها امکان‌پذیر است.

بنابراین تعدیل قیمت راه‌حلی برای پوشاندن فاصله قیمتی ناشی از افزایش سرمایه و توزیع سود نقدی یک سهم در بازار بورس است که ارزیابی ارزش واقعی یک سهم را آسان‌تر میکند و بر ارزش معاملاتی سهام هم تاثیر مستقیم می‌گذارد. تعدیل قیمت در بازار بورس به اشکال مختلفی انجام می‌شود و برای انجام آن به اطلاعات آماری و محاسبات دقیق ریاضی نیاز است.