روش ‌های تخصیص سرمایه
11 آبان 1399 - 11:51
کارشناس آموزش کارگزاری آگاه در شرایط فعلی چه چیز بخریم؟ طلا، سکه، دلار، سهام یا ملک؟! جواب این پرسش در تخصص مبحث مدیریت سرمایه یا تخصیص سرمایه است.

اختصاصی آگاه پرس، علیرضا صبحی کمال- در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت قصد داریم به بررسی «روش‌ های تخصیص سرمایه» بپردازیم.
در شرایط فعلی چه چیز بخریم؟ طلا، سکه، دلار، سهام یا ملک؟! جواب این پرسش در تخصص مبحث مدیریت سرمایه یا تخصیص سرمایه است. البته پیش‌ بینی این سؤال و پاسخ به آن حتی به قبل از میلاد مسیح بازمی‌ گردد؛ آن جایی ‌که حتی در کتاب تلمود به این موضوع اشاره می ‌شود که هر انسانی سرمایه‌ اش را به سه قسمت تقسیم کند، یک ‌سوم را در ملک، یک‌ سوم از سرمایه‌ اش را برای دادوستد و یک ‌سوم باقی ‌مانده را پس ‌انداز کند. در یادداشت پیشین به یکی از استراتژی‌ های تخصیص سرمایه پرداختیم؛ استراتژی ‌۶۰/ ۴۰ و در این شماره، به استراتژی تخصیص سرمایه ۱/ n خواهیم پرداخت.
باز‌ هم باید بر این نکته تأکید کرد که در این ستون به استراتژی‌ های ساده و شهودی می ‌پردازیم. در مقیاس بزرگ سرمایه، استراتژی ‌های پیچیده ‌تری که نیاز به نرم ‌افزارهای تخصصی دارد، انتخاب می‌ شود.

استراتژی تخصیص سرمایه ۱/ n

این استراتژی بسیار ساده است و شاید طول عمری به اندازه تاریخ داشته باشد. طبق آنچه گفته شد چندین کلاس دارایی وجود دارد. سرمایه شما قابلیت سرمایه ‌گذاری در چند کلاس دارایی را دارد؟ قاعدتاً با سرمایه مثلاً ۱۰۰ میلیون تومانی شما امکان وارد شدن در معاملات ملک را نخواهید داشت. پس این کلاس دارایی در دسترس شما نیست. با صد میلیون تومان شما کلاس دارایی‌ هایی مثل: طلا، ارز‌های معتبر، سهام شرکت ‌ها، اوراق‌ قرضه، سپرده ‌گذاری در بانک، رمز ارزها و… در دسترس است. این استراتژی ساده پیشنهاد می‌ کند سرمایه را به نسبت مساوی بین کلاس‌ های دارایی در دسترس خود، تقسیم کنید. مثل تمام استراتژی‌ های تخصیص دارایی، این نحوه تخصیص دارایی نیز نیازمند متعادل‌ سازی در زمان‌ های در نظر گرفته شده است. مثلاً در بازارهای متغیر و پرشتاب هر ۶ ماه یک بار، سرمایه ‌گذار سبد دارایی خود را دوباره بر اساس استراتژی ‌ای که انتخاب کرده، متعادل می‌ کند. به این صورت ‌که ممکن است قسمتی از سرمایه که به سهام اختصاص داده شده طی ریزش اخیر کاهش شدید پیدا کرده و دیگر مساوی قسمت‌ های دیگر نیست. وقت آن رسیده تا سبد متعادل شود!