شناخت بازار پلی ‌پروپیلن نساجی در بازار پتروشیمی بورس کالا
03 آبان 1399 - 11:10
بورس کالا یکی از بورس ‌های فعال در ایران است که جهت قانونمند کردن خرید و فروش و عرضه و تقاضای کالاهای خاصی پدید آمد. پتروشیمی یکی از گروه ‌های بورس کالا است که محصولات مختلفی در آن عرضه می‌شوند.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت قصد داریم به بررسی «بازار پلی‌پروپیلن نساجی در بازار پتروشیمی بورس کالا» بپردازیم.

پلی‌پروپیلن چیست؟

ترموپلاستیک یکی از انواع پلیمرها است که خود انواع مختلفی دارد؛ پروپیلن پلی پُرمصرف ‌ترین زیرمجموعه ترموپلاستیک است که با نام اختصاری PP شناخته می‌ شود و بزرگ ‌ترین مصرف ‌کننده پروپیلن است. این پلیمر به عنوان جوان ‌ترین پلاستیک تجاری دنیا شناخته شده است که نخستین بار در سال ۱۹۵۰ تولید و عرضه شد و روند رو به رشد تقاضا برای آن تاکنون ادامه داشته است.

پیش ‌بینی ‌ها حاکی از این است که این روند در سال‌ های آینده نیز ادامه خواهد داشت. این پلیمر در صنعت نساجی جایگزین الیاف اکریلیک شد و همین مسئله رشد چشمگیری را در نساجی پدید آورد. استفاده از الیاف pp در تولید موکت و فرش ماشینی باعث شد کیفیت این محصولات افزایش یابد و به تبع آن، توان صادراتی کشور در زمینه این محصولات بیشتر شود.

از پلي پروپيلن به سادگی با روش ذوب ‌ريسي می ‌توان الياف و نخ‌ های نواري تولید کرد. سادگی تولید و پایین بودن هزینه باعث شده است استقبال بیشتری از آن صورت گیرد. موارد زیر مزایای این پلیمر در مقایسه با دیگر پلیمرها محسوب می‌ شوند:

• قيمت پایين
  • وزن سبک
  • انعطاف ‌پذيری و امکان تولید انواع مختلف با خصوصيات فيزيكی و شيميايی متغير
  • کاربردهای متنوع
  • امکان مصرف PP به ‌صورت آلياژ با ديگر پليمرها
  • و…

تولید پلی‌ پروپیلن در ایران

در حال حاضر پروپیلن بیشتر با روش ‌های غیر‌مستقیم و به صورت محصول جانبی تولید می‌ شود. با توجه به این که تقاضا برای این محصول رو به افزایش است، تولیدکنندگان به تدریج به روش‌ های مستقیم روی می‌ آورند. روش‌ هایی MTP (متانول به پروپیلن)، GTP (گاز طبیعی به متانول و پروپیلن)، RFCC (از برش‌ های نفت خام در پالایشگاه ها)، CTO (زغالسنگ به گاز سنتز و سپس متانول و پروپیلن) و PDH (هیدروژن زدایی پروپان) در میان انواع روش‌ های تولید پروپیلن، PDH نیاز به سرمایه کمتری دارد و به صرفه‌ تر است.

گروه پلی‌ پروپیلن نساجی یکی از پُرتقاضاترین گروه ‌ها در بازار پتروشیمی به شمار می ‌رود. این گروه کالایی در صنایعی مانند الیاف، کمربند ایمنی، البسه ورزشی، فرش و قالیچه، رویه و روکش اثاثیه منزل، الیاف Staple، الیاف BCF، الیاف CF، منسوجات بی ‌بافت و پوشک به کار می ‌رود. عرضه‌ کنندگان پلی ‌پروپیلن در بازار شرکت‌ های پتروشیمی پلی نار، پتروشیمی رجال، پتروشیمی شازند، پتروشیمی مارون، پلی‌پروپیلن جم و نوید زرشیمی هستند.

رشد صنایع و پُرکاربرد بودن پلی پروپیلن باعث شده است که مصرف این کالای پُرکاربرد بالا رود و میزان تقاضا برای پلی ‌پروپیلن بیشتر از میزان تولید پتروشیمی‌ های کشور باشد. حمل و نقل این محصول از نظر اقتصادی به صرفه نیست و واردات آن هم تاکنون امکان‌پذیر نبوده است. با این اوصاف، نیاز به تولید بیشتر این محصول بیشتر از همیشه حس می ‌شود. در حال حاضر، عرضه پلی‌ پروپیلن در کشور کمتر از نیاز بازار انجام می‌ شود و همین مسئله یک بازار رقابتی ایجاد کرده است؛ چنین شرایطی همیشه به افزایش قیمت منجر می‌شود.