پذیره‌نویسی چیست؟
05 آبان 1399 - 8:46

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت قصد داریم به بررسی «پذیره نویسی» بپردازیم. یکی از اصطلاحاتی که در بازار سرمایه زیاد به گوش می‌رسد پذیره‌نویسی است. این اصطلاح در اطلاعیه‌ها و آگهی‌های رسانه‌ها نیز بسیار دیده می‌شود و اخیرا نیز در مورد صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری دولتی دارا یکم و پالایشی […]

یکی از اصطلاحاتی که در بازار سرمایه زیاد به گوش می‌رسد پذیره‌نویسی است. این اصطلاح در اطلاعیه‌ها و آگهی‌های رسانه‌ها نیز بسیار دیده می‌شود و اخیرا نیز در مورد صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری دولتی دارا یکم و پالایشی یکم مطرح شد. پذیره‌نویسی نامی است که به یک عمل حقوقی اطلاق شده است؛ عملی که به موجب آن فرد متعهد می‌شود با تامین قسمتی از سرمایه در شرکت سهامی عام شریک شود.

طبق قانون مهلت پذیره‌نویسی را سازمان بورس تعیین می‌کند و این مهلت معمولا ۳۰ روز است. در صورتی که موسسان با دلایل مستدل درخواست تمدید مهلت را داشته باشند، مدت زمان این کار تا حداکثر ۳۰ روز قابل تمدید است. پذیره‌نویسی انواع مختلفی دارد اما در هر صورت در این فرایند، سرمایه‌گذار باید مبلغ مشخصی را که در برگه تعهد ذکر شده است پرداخت کند و در قبال این مبلغ، مقدار مشخصی سهام را پس از تشکیل شرکت به دست خواهد آورد.

انواع روش‌های پذیره‌نویسی

پذیره‌نویسی با دو روش تعهد پذیره‌نویسی و بهترین کوشش انجام می‌شود. در روش تعهد پذیره‌نویسی، اوراق منتشر می‌شوند و تا پایان مهلت به فروش می‌رسند. اگر همه اوراق به فروش نروند یک رکن دیگر به نام کارگزار یا متعهد پذیره‌نویس (underwriter) وجود دارد که باقی‌مانده اوراق را خریداری می‌کند. این روش مزایای بسیاری دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• پیشگیری از رفتارهای سفته‌‌بازانه در ابتدای عرضه سهام شرکت‌ها در بازار
  • کمک به زودتر رسیدن قیمت سهام به نرخ واقعی بازار
  • حذف واسطه‌ها و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری

روش دیگر بهترین کوشش نامیده می‌شود. در این روش تعهدی برای خریدن تمامی اوراق وجود ندارد و ممکن است پس از پایان مهلت پذیره نویسی، تعدادی از آن‌ها به فروش نرسیده باشند.

تفاوت پذیره‌نویسی و عرضه اولیه

گاهی در ذهن برخی از سرمایه‌گذاران دو اصطلاح پذیره‌نویسی و عرضه اولیه مترادف شمرده می‌شوند اما در حقیقت این دو کاملا با هم تفاوت هستند. پذیره‌نویسی مرحله‌ای قبل از عرضه اولیه است؛ زمانی که شرکت هنوز تاسیس نشده و برای تامین سرمایه آن از روش انتشار برگه‌های پذیره‌نویسی اقدام می‌شود.

عرضه اولیه به نخستین باری که سهام یک شرکت در بورس ارائه می‌شود اشاره دارد. در حقیقت ممکن است یک شرکت سال‌ها سابقه و تجربه داشته باشد اما تا کنون سهام خود را در بورس عرضه نکرده باشد. تفاوت دیگر این است که عرضه اولیه با یک بازه قیمتی مشخص انجام می‌شود اما برای خرید برگه‌های پذیره‌نویسی باید قیمت اسمی را پرداخت کرد که مبلغ  ۱۰۰۰ ریال است.

برای ثبت سفارش عرضه اولیه معمولا یک بازه زمانی ۲ تا ۳ ساعت در نظر گرفته می‌شود. در این مدت درخواست‌های خرید ثبت و سپس متناسب با درخواست‌ها، سهام میان خریداران توزیع می‌شود. پس از طی این مرحله سهام مانند دیگر سهم‌های بازار خرید و فروش خواهد شد. پذیره‌نویسی شامل یک بازه زمانی معمولا ۳۰ روزه است. پس از پایان این مرحله تا زمان ثبت و آغاز فعالیت شرکت و در نهایت عرضه سهام در بورس، ممکن است چندین ماه زمان لازم باشد. در حقیقت با شرکت در پذیره‌نویسی سرمایه‌گذاران به فرایند تامین سرمایه یک شرکت کمک می‌کنند و در ازای آن، پس از تاسیس شرکت سهام دریافت خواهند کرد.