پرونده ویژه رمز ارزها
30 فروردین 1400 - 13:03
دنیای سرمایه‌گذاری پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشب‌های فراوان، در حال ورود به مسیری جدید به نام «ارزهای رمزنگاری شده» است. بنابراین آشنایی با رمز ارزها به عنوان آنچه ما را به دنیای سرمایه‌گذاری مدرن وارد می‌کند، امری ضروری به حساب می‌آید.

اختصاصی آگاه پرس– اگرچه این روزها صحبت‌هایی حواشی رمز ارزها بسیار به گوش می‌خورد، اما اکثر ما آشنایی کمی با این موضوع داریم. برخی ادعا می‌کنند که ارزهای رمزنگاری شده بهترین گزینه سرمایه‌گذاری است که تا چند سال آینده جایگزین بورس، فارکس و… خواهد شد. از طرفی برخی دولت‌ها به دلایلی مانند متمرکز نبودن سیستم رمز ارزها و عدم برخورداری از پشتوانه قوی، در برابر گسترش سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال مقاومت می‌کنند.

به هر حال لزوم ورود به این روش سرمایه‌گذاری، شناخت رمزارزها، نحوه انجام معاملات و جایگاه ارزهای رمزنگاری شده در جوامع بین‌المللی است. بدیهیست وقتی صحبت از جوامع بین‌المللی می‌شود، اشاره به جهانی بودن این بازار دارد. بنابراین سرمایه‌گذاری در رمز ارزها فاقد هر نوع محدودیت جغرافیایی است. این موضوع را می‌توان اولین نکته جالب توجه برای سرمایه‌گذاران و البته اولین دلیل مخالفت دولت‌ها برشمارد.

رمز ارز چیست؟

عبارت رمز ارز (Cryptocurrency) از دو لغت «رمز» و «ارز» تشکیل می‌شود. کلمه ارز اشاره به نوعی واحد پول دارد. این واحد پولی تنها در فضای مجازی قابل دسترسی و استفاده است، بنابراین به آن پول مجازی یا ارز مجازی می‌گوییم. کلمه رمز هم اشاره به رمزگذاری شدن این پول با هدف جلوگیری از سواستفاده، هک شدن، دستکاری اطلاعاتی و… دارد.

همانطور که در پول‌های کاغذی، هر اسکناس دارای شماره سریال منحصر به فرد است و اسکناس‌ها در تعداد مشخصی به چاپ می‌رسد. ارزهای دیجیتال نیز از طریق رمزگذاری از یکدیگر مجزا می‌شوند و البته تولید آنها با روش چاپ اسکناس متفاوت است. به تولید رمزارز اصطلاحا «استخراج» میگوییم. حتما تاکنون عبارت «استخراج بیت کوین» را شنیده‌اید. از آنجایی که بیت کوین یک ارز دیجیتال است، روش تولید آن هم مانند سایر رمزارزها، «استخراج» است.

استخراج رمز ارز به واسطه افرادی که به آنها ماینر می‌گوییم انجام می‌شود. به عبارتی ماینرها کسانی هستند که با استفاده از کامپیوترهای پیشرفته، صرف زمان و برق بسیار زیاد، اقدام به استخراج ارزهای رمزنگاری شده می‌کنند. سپس این ارز را از طریق پلتفرم‌هایی مانند صرافی به فروش می‌رسانند. وقتی کسی ارز مجازی خریداری می‌کند، آن ارز مانند پول‌های حقیقی در کیف پول دیجیتال وی باقی می‌ماند. حال دارنده ارز دیجیتال می‌تواند از موجودی کیف پول خود برای خرید از فروشگاه‌های اینترنتی و… استفاده کند یا سرمایه‌اش را در کیف پول خود حفظ و از بیشتر شدن ارزش آن بهره ببرد.

در این بین چند سوال پیش می‌آید: کیف پول دیجیتال چیست؟ بیشتر شدن ارزش ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟ و استخراج‌کنندگان ارزهای رمزنگاری شده (ماینرها) چه کسانی هستند؟ پاسخ به این سوالات علاوه بر اینکه ما را در درک موضوع رمز ارز یاری خواهد کرد، باعث روشن شدن دلیل مخالت برخی دولت‌ها با این سیستم نیز خواهد شد.

• کیف پول‌های دیجیتال ماهیتی مانند کیف پول‌های عادی را دارند، یعنی فضایی برای نگهداری پول به حساب می‌آیند. اما کیف پول‌های دیجیتال از چند ویژگی مهم برخورداند. وقتی شما یک کیف پول دیجیتال تهیه می‌کنید، این کیف تحت رمزگذاری خاصی که مختص شماست قرار می‌گیرد، یک شناسه (فید) برای آن تعیین می‌شود که فقط خود شما آن را می‌دانید و به هیچ وجه قابل بازیابی نیست!

شاید موضوع قابل بازیابی نبودن کمی به نظرتان عجیب باشد، اما دقت کنید که در بحث رمزارزها، تاکید بر امنیت اطلاعات است. به عبارتی ما نمی‌خواهیم بگوییم که فردی با کد ملی «X» و اطلاعات هویتی «Y» دارنده مقدار سرمایه‌‌ای برابر چند هزار دلار در کیف پول خود است. اگر قرار باشد اطلاعات فرد در جایی درج شود، پس اصلا رمز ارز با دیگر واحدهای ارزی تفاوتی نخواهد داشت! نکته مهم در رمزارزها همین عدم درج اطلاعات هویتی است که امنیت را برای سرمایه‌گذار تامین می‌کند.

بنابراین زمانی که شما کیف پول دیجیتال تهیه می‌کنید، هیچ اطلاعات هویتی از خودتان درج نخواهید کرد، این کیف پول طبق الگوریتمی پیچیده رمزگذاری می‌شود و دارای شناسه‌ای منحصر به فرد (فید) است که فقط خود شما از آن اطلاع دارید. شما می‌توانید از هر کجای دنیا و از طریق هر کامپیوتری به کیف پول خود دسترسی داشته باشید، اما در صورت فراموشی شناسه منحصر به فردتان، هیچ راه ورودی به کیف پول وجود نخواهد داشت.

ویژگی بعدی کیف پول‌، آدرس منحصر به فرد آن است. همانطور که در دنیای واقعی فروشنده کالایی را می‌فروشد و شماره کارت یا حساب خود را در اختیار خریدار قرار می‌دهد تا وجه واریز شود، درباره کیف پول دیجیتال هم همین اتفاق می‌افتد. هر کیف پول دیجیتال از آدرسی منحصر به فرد برخوردار است که ما زمان خرید رمز ارز، آن آدرس را در اختیار فروشنده قرار می‌دهیم، سپس فروشنده، ارز دیجیتالی که خرید کرده‌ایم را به آدرس کیف پول ما ارسال می‌کند. دقت کنید این آدرس فاقد هر اسم، نام خانوادگی و… است. آدرس کیف پول دیجیتال یک لینک است که هیچ نشانه‌ای از ما را در اختیار طرف مقابل قرار نمی‌دهد.

آخرین ویژگی کیف پول‌ها نوع آنها از لحاظ کوینی که پشتیبانی می‌کنند و فیزیکی یا مجازی بودن‌شان است. کیف پول‌ها می‌توانند مجازی باشند که طبق آنچه در قبل توضیح دادیم از شناسه‌ای منحصر به فرد برخوردار هستند و نوع دوم کیف پول مجازی، در حقیقت قطعه‌ای فیزیکی است که نرم افزاری به نام «وَلِت» روی آن نصب می‌شود و طرز کار آن هیچ تفاوتی با کیف پول‌های مجازی ندارد. همچنین هر کیف پولی از یک یا چند نوع ارز دیجیتال (کوین) پیشتیبانی می‌کند که زمان تهیه کیف پول این موضوع به خریدار اطلاع‌رسانی می‌شود.

• حال که می‌دانیم برای خرید یک رمز ارز نیاز به کیف پول داریم، به سراغ شیوه سوددهی ارزهای رمزنگاری شده می‌رویم. اگر شما هر روز قیمت ارزهای مختلف مانند دلار، یورو و… را چک کنید، با تغییر آنها مواجه می‌شوید. هیچ ارزی در بازار جهانی از ارزش ثابت برخوردار نیست. ارزش تمام واحدهای ارزی تحت تاثیر مسائل سیاسی، اجتماعی، ارتباط کشورها با یکدیگر، قیمت طلا و نفت و بسیاری موارد دیگر است.

این موضوع درباره رمز ارزها هم صدق میکند. مثلا وقتی کشوری معاملات بیت کوین را مجاز اعلام می‌کند، ارزش آن بیشتر می‌شود. وقتی شرکت‌ها یا سرمایه‌گذاران قَدَر از رمزارزی حمایت می‌کنند، ارزش آن رشد خواهد کرد. البته برعکس این موضوع نیز رخ می‌دهد. اگر دولت معاملات یک ارز دیجیتال را به یکباره ممنوع اعلام کند، ارزش آن کاهش می‌یابد، اگر میزان عرضه از تقاضا بیشتر شود یا هر اخبار منفی که حول رمز ارز خاصی منتشر شود، کاهش ارزش آن را در پی خواهد داشت.

بنابراین سرمایه‌گذاری در رمزارزها تا حدودی مانند بازار فارکس است. افراد پس از انتشار رمز ارز، به خرید آن می‌پردازند و پس از رشد، ارز دیجیتال خود را می‌فروشند. به عنوان مثال اخباری حول مجاز شدن ارز دیجیتال خاصی منتشر می‌شود، سرمایه‌گذاران به سرعت شروع به خرید می‌کنند و پس از مجاز شدن که تقاضا بالا می‌رود، ارز دیجیتال خود را می‌فروشند. البته در این بین ریسک دروغ بودن خبر هم وجود دارد و فرد سرمایه‌گذار باید از میزان واقعی بودن خبر، شرایط بازارهای موازی و رویدادهای جهانی تاثیرگذار بر خبر مذکور، مطلع باشد.

• تا اینجا ما تنها به عنوان یک سرمایه‌گذار و فردی که قصد خرید ارز دیجیتال را دارد، به موضوع رمز ارز پرداخیتم اما بهتر است نگاهی هم به سمت دیگر موضوع یعنی استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال بیندازیم. استخراج‌کنندگان ارزهای رمزنگاری شده افرادی هستند که با استفاده از تکنولوژی بلاکچین و کامپیوترهای پرقدرت و استفاده از الگوریتم‌های خاص، اقدام به استخراج و انتشار ارزهای دیجیتالی مختلف می‌کنند.

در بحث رمزارزها، آشکار نشدن هویت افراد اهمیت بالایی دارد و این موضوع درباره ماینرها هم صدق می‌کند. در حقیقت ماینرها افراد وابسته به دولت یا … نیستند. هر فردی که از امکانات و دانش کافی برای استخراج ارز دیجیتال برخوردار باشد، می‌تواند این کار را انجام دهد. در رابطه با امکانات که توضیحات مختصری در قبل ارائه شد؛ اما در بحث دانش استخراج رمز ارز، به عبارت «تکنولوژی بلاکچین» اشاره کردیم.

تکنولوژی بلاکچین مهم‌ترین مبحثی است که ارزهای دیجیتال را از سایر ارزها متمایز می‌کند. در حقیقت تکنولوژی بلاکچین موجب شکل‌گیری رمزارزها شد. اگر بلاکچین وجود نداشت، امنیت، فاش نشدن هویت و متمرکز نبودن ارزهای دیجیتال، معانی خود را از دست می‌دادند.

بلاکچین چیست؟

کلمه بلاکچین  (Blockchain)از دو لغت «Block» به معنای بلوک و «chain» به معنای زنجیر تشکیل شده است. بنابراین بلاکچین یعنی زنجیره‌ای از بلوک‌ها که در هر کدام از این بلوک‌ها اطلاعاتی ذخیره می‌شود. این اطلاعات به هیچ وجه قابل ویرایش، رمزگشایی و دستکاری نیستند. برای روشن رشدن موضوع کمی به بررسی ساختار هر بلوک و سپس قرارگیری آنها پشت سر هم و تشکیل بلاکچین میپردازیم.

هر بلوک از چند بخش تشکیل می‌شود:

• شماره بلوک، که ترتیبی است.
  • داده، که شامل اطلاعات مربوط به تراکنش است. مثلا یک‌هزارم اتریوم در تاریخ و زمانی مشخص از حساب X به Y منتقل شده است.
  • هش، تابعی یک طرفه، غیر قابل ویرایش و حذف است. این تابع ورودی‌های بلوک را به کدی متناظر تبدیل می‌کند که هرگز قابل تغییر نیست.
  • هش قبلی، همانطور که ذکر شد بلوک‌ها حالت ترتیبی دارند و در هر بلوک، هشی بلوک قبلی هم درج می‌شود.
  • نانس، عددی است که طبق یک فرمول خاص از داده‌های داخل هش تولید می‌شود.

حال تعدادی از این بلوک‌ها پشت سر هم قرار می‌گیرند و تشکیل زنجیره‌ای می‌دهند که ما به آن بلاکچین می‌گوییم.

امنیت رمزارزها از طریق بلاکچین

حتما تاکنون متوجه شده‌اید که ساختار بلاکچین چگونه باعث تامین امنیت در رمز ارزها می‌شود. ما در ساختار بلاچین سه مورد غیرقابل تغییر داریم: هش، هش قبلی و نانس، که هر کدام را جداگانه بررسی میکنیم.

• وقتی ما تراکنشی انجام می‌دهیم، تابع هش یک خروجی ارائه می‌دهد، مسیر تولید این خروجی مشخص نیست، بنابراین اصلا نمی‌توان آن را تغییر داد. ما اصلا نمی‌توانیم هیچ تراکنشی را ویرایش کنیم و فقط می‌توانیم تراکش جدید انجام دهیم.

بهتر است با ذکر مثالی این موضوع را توضیح دهیم. فرض کنید تراکنشی برای انتقال ۰٫۰۰۰۱ بیت کوین از کیف پول X به Y انجام می‌شود. حال می‌خواهیم مقداری از این رمز ارز را به حساب اول باز گردانیم. آیا می‌توانیم تراکنش قبلی را ویرایش کنیم؟ پاسخ منفی است و ما تنها می‌توانیم یک تراکنش جدید انجام دهیم که برای آن یک بلوک جدید با محتوای منحصر به فرد ایجاد خواهد شد.

• هش قبلی، دومین بخش تامین‌کننده امنیت اطلاعات بلوک است. در هر بلوکی، هش بلوک قبلی ذکر خواهد شد. مثلا اگر هش بلوک اول ۰۰۰۱ باشد، این عدد در بلوک دوم هم نوشته می‌شود. حال اگر بخواهیم اطلاعات بلوک اول را ویرایش کنیم، هش آن نیز تغییر می‌کند و مثلا به ۰۰۰۵ تبدیل می‌شود. در اینصورت ما با خطایی در مغایرت بلوک‌‍‌ها مواجه می‌شویم. بدین ترتیب که هش بلوک اول به ۰۰۰۵ تبدیل شده است ولی در بلوک دوم نوشته شده «هش بلوک قبلی=۰۰۰۱»؛ بنابراین ادامه تشکیل زنجیره میسر نخواهد بود و اصلا تراکنش انجام نمی‌شود.
  • سومین موردی که در سیستم بلاکچین، امنیت را تامین می‌کند و در تراکنش‌های مربوط به رمزارزها بسیار مورد توجه است، بخش نانس هر بلوک است. بعد از این که هش داخل بلوک، کد متناظری را تولید کرد، این کد با باید با عددی جمع گردد که حاصل آن با «۰۰» شروع شود. به عبارتی فرمول ما به این شکل است (…۰۰ = عدد X + هش) و در بخش نانس «عدد X» نوشته می‌شود. بدیهی است که اگر کسی بخواهد تراکنش را دستکاری کند، هش تغییر خواهد کرد و در ادامه آن، نانس هم باید تغییر کند. اما بخش نانس قابلیت درج مجدد ندارد و عدد آن هرگز ویرایش نخواهد شد. بنابراین نانسی که در اثر انجام یک تراکنش در بلوک تولید شده است، نمی‌تواند به عدد دیگری تغییر کند.

غیر متمرکز بودن رمزارزها

غیر متمرکز بودن رمزارزها مربوط به ساختار بلاکچین است. به عبارتی سیستم غیر متمرکز، مربوط به تکنولوژی بلاکچین است و از آنجایی که رمز ارزها با تکنولوژی بلاکچین استخراج می‌شوند، این غیر متمرکز بودن مشمول معاملات آنها نیز خواهد شد. اما غیر متمرکز چه مفهومی دارد و چگونه موجب تامین امنیت می‌شود؟

غیر متمرکز بودن معاملات ارزهای دیجیتال از دو جهت امنیت را تامین می‌کند:

• امنیت در زمینه هک نشدن بلوک‌ها در تکنولوژی بلاکچین. وقتی که یک ارز دیجیتال منتشر می‌شود، عده‌ای به عنوان ماینر (که هویت آنها آشکار نیست) در حال استخراج آن رمز ارز هستند. از طرفی هر تراکنشی که در آن رمز ارز مشخص اتفاق بیفتد، در یک بلوک ثبت می‌شود که ما آن را به عنوان سند در نظر می‌گیریم. حال یک کپی از این سند برای تمام ماینرهای آن ارز دیجیتال ارسال می‌شود.

به عبارت دیگر پس از رخ دادن هر تراکنش، یک کپی از آنچه رخ داده است بدست ماینرها می‌رسد. دقت کنید که این کپی فاقد هرگونه اطلاعات هویتی، کیف پول و… است و فقط از تعدادی کد تشکیل میشود که باید در تمامی نسخه‌های ارسال شده برای ماینرها برابر باشد. پس اگر هکری بتواند نسخه اصلی را ویرایش کند، کلیه کپی‌هایی که در اختیار ماینرها است، رخ دادن دستکاری را افشا می‌کند. از طرفی هویت ماینرها مشخص نیست و هیچ کس به همه آنها دسترسی ندارد که بتواند کپی‌های اسناد را ویرایش کند.

اینکه اسناد در یک جای مشخص مثل سرور اصلی بانک یا…. ذخیره نمی‌شود، اشاره به غیر متمرکز بودن سیستم دارد. در سیستم‌های متمرکز اگر فردی بتواند به هسته اصلی دسترسی پیدا کند، امکان دستکاری اطلاعات فراهم می‌شود اما در رمز ارزها که از تکنولوژی بلاکچین استفاده می‌کنند، مکان فیزیکی استراج‌کنندگان، هویت آنها و… اصلا مشخص نیست، بنابراین هکر حتی نمی‌تواند حدس بزند که چه تعداد کپی از سند اصلی را باید دستکاری کند! بدین ترتیب امنیت تراکنش‌ها در سیستم غیرمتمرکز تامین می‌شود.

• امنیت معامله‌گران رمزارزها. وقتی ما حسابی در بانک افتتاح می‌کنیم، کلیه اطلاعات ما در آن بانک ثبت می‌شود و در اختیار دولت قرار می‌گیرد. این موضوع در سطح بین‌الملل هم صدق می‌کند و تمام حساب‌های ارزی از طریق اطلاعات هویتی که در کارت‌های شناسایی، پاسپورت و… ثبت می‌شوند، مورد پیگیری و کنترل قرار می‌گیرد. تراکنش‌های بانکی، از کوچکترین خرید سوپرمارکتی گرفته تا معاملات در بازار بورس و خرید ملک، همه و همه در تاریخچه آنچه ما انجام می‌دهیم ثبت می‌شود و کاملا در کنترل دولت‌ها است.

کسانی که برای نخستین بار رمزارزها را منتشر کردند، انتقاد شدیدی به دولت‌ها برای این کنترل داشتند. این افراد مدعی بودند که باید بتوان بدون آشکار شدن هویت، تراکنش بانکی و انواع معاملات را انجام داد. اینکه اطلاعات در جای مشخصی ثبت شود از دو جهت برای فرد زیان‌رسان است: نخست اینکه با هک شدن اطلاعات، امنیت جانی و مالی فرد در خطر می‌افتد و امکان دزدی از وی وجود دارد و دوم کنترل‌گری دولت‌ها بر کوچکترین موارد است که حریم شخصی افراد را مخدوش می‌کند.

زمانی که شما خریدی را از طریق ارزهای رمزنگاری شده انجام می‌دهید، هیچ اطلاعاتی از نام، مکان جغرافیایی، جنسیت، شغل، درآمد و… در هیچ کجا ثبت نمی‌شود و حتی اگر فردی از رخ دادن این معامله باخبر شود، اصلا شما را نمی‌شناسد که بخواهد امنیت‌تان را تهدید کند. در حقیقت بزرگترین دستاورد رمزارزها و محبوبیت روزافزون آنها، امنیت خاطری است که برای معامله‌گران در پی دارد. همه افراد تمایل دارند بدون اینکه خطری متوجه‌شان باشد به معاملات بزرگ بپردازند و غیرمتمرکز بودن تکنولوژی بلاکچین این مهم را برای معامله‌گران رمز ارزها تامین کرده است.

مخالفت دولت‌ها با رمز ارزها

مخالفت دولت‌ها با رمز ارزها چند دلیل مختلف دارد که مهم‌ترین آنها موضوع غیرمتمرکز بودن است. اگرچه غیرمتمرکز بودن معاملات ارزهای دیجیتال از طرفی امنیت سرمایه‌گذاران را تامین می‌کند، اما خطراتی را هم در پی دارد. زمانی که هویت افراد فاش نشود، قاچاق موارد مخدر، انسان و… به راحتی صورت می‌گیرد. هیچ کس نمی‌تواند دو طرف معامله را بشناسد و دولت‌ها معتقدند که مجاز کردن استفاده از ارزهای دیجیتال، گسترش رخدادهای خلاف قانون را در پی دارد.

البته طرفداران ارزهای دیجیتال با این موضوع مخالفت می‌کنند. طبق ادعای این افراد، متاسفانه قاچاق مواد مخدر در برخی از نقاط جهان از مافیای قوی برخوردار است که همین حالا هم (با بهره‌گیری از سیستم متمرکز) هیچ دولتی توانایی مقابله با آنها را ندارد. پس غیر متمرکز شدن، تاثر خاصی در این بحش نخواهد داشت. در حقیقت ماینرها و سرمایه‌گذران رمز ارزها، این ادعای دولت را بهانه‌ای برای ترساندن مردم و جلوگیری از گسترش معاملات ارزهای دیجیتال می‌دانند.

دومین موضوعی که دولت به آن اشاره می‌کند، عدم برخورداری از پشتوانه در رمز ارزها است. چاپ اسکناس در هر کشور به واسطه دارایی خزانه که پشتوانه پول کشور است انجام می‌شود و هیچ کشوری نمی‌تواند بیش‌تر از دارایی خزانه‌اش، اقدام به انتشار پول کند. حال دولت استخراج و انتشار ارزهای دیجیتال را بی‌پشتوانه قلمداد می‌کند و مدعی است که این ارزها فقط بنا بر تبلیغات ارزش پیدا کرده‌اند و پس از مدتی تمام ارزششان را از دست خواهند داد و معامله‌گران متضرر می‌شوند!

در طرف مقابل، معامله‌گران این ادعای دولت را تبلیغ منفی می‌دانند. نخست اینکه امنیت در جامعه امروز، حکم طلا در جوامع سنتی را دارد. افراد حاضرند برای امنیت اطلاعات و جان خود هزینه‌های گزافی بپردازند و رمزارزها این مهم را به خوبی فراهم می‌کنند. در معاملات ارزهای دیجیتال، هویت معامله‌گر مشخص نیست و تراکنش‌ها بدون درج مبلغ ثبت می‌شوند و چه امنیتی بالاتر از اینکه نه هویت فرد معامله‌گر مشخص باشد و نه مبلغ جابه‌جا شده؟ این موضوع چنان هزینه گزافی دارد که طرفداران ارزهای دیجیتال آن را برابر با ارزش طلا و پشتوانه پول کشور قلمداد می‌کنند.

سومین موضوع تقسیم دارایی‌های کشور بین تمام افراد جامعه است. بسیاری از افراد معتقدند که ثروت کشورها تنها در دسترس عده‌ای خاص و البته دولت‌مردان جوامع مختلف است و ارزهای دیجیتال این تقسیم ثروت را متعادل کنند. به عبارت دیگر در سیستم متمرکز، دارایی در کنترل دولت‌ها است و سرمایه‌گذاران رمزارزها معتقدند که دولت‌ها از انتشار این ثروت جلوگیری می‌کنند و آن را در تصاحب خود نگه می‌دارند. حال آنکه معاملات رمز ارز، توجه را از هویت افراد برمی‌دارد و تقسیم ثروت بر اساس میزان عرضه و تقاضا، ارزش کالا و خدمات و… انجام خواهد شد.

بنابراین به جای ارزش نهادن به افراد، کارها ارزش‌گذاری می‌شوند و بهایی بابت موقعیت اجتماعی، نفوذ و… پرداخت نخواهد شد! عرضه‌کنندگان رمزارزها این موضوع را بزرگترین چالش دولت‌ها می‌دانند و ادعا می‌کنند که مابقی دلایل دولت‌ها، بهانه‌ای برای پوشانیده شدن این موضوع است.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری در رمزارزها طرفداران و مخالفان متعددی دارد که هر کدام دلایل منطقی برای ادعایشان ارائه می‌کنند. این که سرمایه‌گذاری در رمز ارز در آینده چه سودی را عاید افراد می‌کند به صورت دقیق مشخص نیست! اما کم شدن مقاوت دولت‌ها در برابر مجاز شماردن برخی ارزهای دیجیتال، امنیت بالای معاملات رمز ارزها و افزایش نسبی قیمت آنها در بازارهای جهانی، خبر از طی کردن مسیر صعودی و سوددهی سرمایه‌گذاری در حوزه رمز ارزها آینده‌ای نزدیک دارد.