پیامدهای سیاست های تورمی فدرال رزرو بر بازارهای جهانی و بورس ایران
28 تیر 1400 - 16:24
همان طور که از قبل پیش‌بینی می‌شد قدرت گرفتن رئیس جمهور دموکرات در آمریکا طی ماه‌های اخیر سیاست‌های انبساطی فدرال رزرو را تشدید کرده و بازارهای مهم بین‌المللی نیز از پیامدهای این سیاست‌ها برکنار نمانده‌اند.

به گزارش آگاه پرس، ایالات متحده آمریکا بزرگترین اقتصاد دنیا، نرخ های نرخ تورمی را در ماه گذشته میلادی به خود دیده که طی سه دهه اخیر بی سابقه بوده است.

تحلیل‌گران اقتصادی، ثبت شاخص کلیدی تورم ۳/۴ درصدی در ماه می ۲۰۲۱ را پیامد سیاست‌های انبساطی فدرال رزرو و صد البته اجرایی شدن بسته کمک‌های اقتصادی «جو بایدن» برای مهار رکود اقتصاد آمریکا و بیکاری ناشی از کرونا می‌دانند.

این میزان تورم اگرچه از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون بی سابقه بوده اما به نظر می‌رسد ریسک صورت گرفته توسط جروم پاول رئیس بانک مرکزی آمریکا – فدرال رزرو – مبنی بر کاهش ارزش دلار و اصرار وی بر اجرای سیاست های پولی انبساطی در حال جواب دادن است.

از نشانه‌های بهبود وضعیت اقتصاد آمریکا این که وزارت تجارت ایالات متحده در تازه‌ترین گزارش‌ خود از رشد ۶.۴ درصدی اقتصاد این کشور طی سه ماهه اول ۲۰۲۱ خبر داده است.  وزارت کار آمریکا نیز اعلام کرده است تعداد بیکاران این کشور به گونه‌ای فراتر از انتظار کاهش یافته است چرا که آمار تعداد افرادی که به صورت هفتگی تقاضای دریافت بیمه بیکاری خود را ثبت می‌کنند همچنان با شیبی تند روند کاهشی دارد.

پرسش اینجاست که اجرای سیاست‌های تورمی در اقتصاد آمریکا چه پیامدهایی بر بازارهای مهم جهان داشته و پرسش دیگر این که آیا این سیاست‌ها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم اثری بر بورس تهران نیز داشته است یا خیر؟

استقلال بانک مرکزی آمریکا در برابر دولت این کشور

دکتر کامران ندری اقتصاددان و عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است نبض اقتصاد آمریکا با سیاست های فدرال رزرو هماهنگ می‌شود و این نهاد با رصد دقیق و لحظه‌ای وضعیت بازارها، موسسات بانکی و مالی، درآمدها و هزینه های ملی، رشد تولید ناخالص داخلی، پایه پولی، نرخ تورم و بسیاری از آیتم های دیگر اقتصاد به صورت منعطف اقدام به تغییر و تنظیم نرخ بهره و حجم پول در گردش می‌کند.

وی با بیان این که سیاست‌های انبساطی یا تورم‌زای فدرال رزرو جلوه‌ای از استقلال این نهاد از دولت این کشور را به نمایش می‌گذارد، اظهار کرد: پیش از به قدرت رسیدن جو بایدن نیز بانک مرکزی آمریکا به سُکان‌داری جروم پاول اقدامات خود را برای اجرای سیاست‌های انبساطی و کاهش نرخ بهره آغاز کرده بود و این در حالی بود که رئیس کل بانک مرکزی آمریکا در سال های قبل به سختی در برابر تقاضاهای مکرر ترامپ برای کاهش نرخ بهره و افزایش عرضه پول و تسهیلات مقاومت کرده بود.

ندری افزود: با قدرت گرفتن دموکرات‌ها در کاخ سفید سیاست‌های اقتصادی دولت نیز با سیاست‌های فدرال رزرو هم‌راستایی بیشتری پیدا کرد و افزایش بودجه بسته احیای اقتصاد و کمک‌های حمایتی دولت به  ۱٫۹ تریلیون دلار نیز تورم را در اقتصاد آمریکا افزایش داد با این حال در عمل می‌بینیم که این سیاست‌ها اثر مثبتی بر اقتصاد آمریکا داشته و شاخص‌های مهم اقتصاد این کشور از جمله نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری به شکل قابل توجهی بهبود یافته‌اند.

اثر تضعیف دلار بر بازار طلا، بورس های بین المللی و نفت

این تحلیل‌گر حوزه پولی و مالی با بیان این که پیامد سیاست‌های تورم‌زای فدرال رزرو بر بازارهای جهانی نیز قابل توجه بوده است، می‌افزاید: در درجه اول تضعیف دلار به رونق بازار طلا انجامید و با این که روند واکسیناسیون و بازگشایی اقتصادی در آمریکا موفقیت آمیز بوده ، اونس جهانی طلا رکورد ۱۹۰۰ دلار را هم به خود دید. البته اکنون اونس جهانی به محدوده ۱۷۸۰ دلار بازگشته اما بسیاری از تحلیل گران بازار فلزات گرانبها معتقدند اگر سیاست های انبساطی فدرال رزرو نبود طلا هرگز امکان باقی ماندن در سطح کنونی را نداشت و به شدت افت می‌کرد. بورس وال استریت بعد از یک دوره کوتاه که واکنش منفی به سیاست های تورمی فدرال رزور داشت اکنون در حال بازیابی خود است و بورس های مهم اروپا و آسیای جنوب شرقی نیز بخشی از ثبات خود را مدیون تضیف ارزش دلار در برابر ارزهای مهم جهان هستند چرا که سرمایه گذاران با چشم انداز کاهشی دلار، بخشی از ذخایر دلار خود را به سهام و ارواق بهادار سوق داده‌اند.

در بازار فلزات اساسی تضعیف دلار به افزایش قیمت فولاد دامن زده و حتی سیاست های کنترلی چین نیز نتوانسته اثر کاهشی معناداری بر قیمت فولاد و سنگ آهن داشته باشد.

در بازار نفت نیز با کاهش ارزش دلار شاهد روند افزایشی قیمت این کالا طی ماه های اخیر بوده ایم و قیمت نفت اکنون در مرز ۷۰ دلار قرار دارد. با توجه به افزایشی بودن قیمت طلای سیاه در فصول گرم سال می توان انتظار داشت در ماه های آینده نیز که فصول سرد را در پیش داریم و تقاضای نفت بیشتر می‌شود، قیمت نفت همچنان افزایشی باشد.

تاثیر پذیری بورس تهران از بازارهای جهانی

این تحلیل گر اقتصادی در ادامه بیان کرد: مجموعه این عوامل بر بورس تهران نیز اثرگذار است به این معنی که در گروه پالایشی اثر مثبت افزایش قیمت نفت را بر سهام شرکت های پالایشی انتظار داریم و در گروه فلزات اساسی نیز با افزایش قیمت جهانی فولاد شاهد تحرک مثبت نمادهای فولادی خواهیم بود.

از سوی دیگر افزایش قیمت اونس جهانی طلا می‌تواند بازار طلا و سکه را به عنوان یک بازار موازی جذاب برای بورس تهران مطرح کند اما در هفته های اخیر شاهد بوده‌ایم که با وجود افزایش قیمت طلا و سکه بورس تهران نیز رونق داشته است که به نظر می‌رسد این امر به دلیل رشد انتظارات تورمی و روند رو به رشد نرخ دلار در برابر ریال – برخلاف روند معکوس دلار در برابر ارزهای مهم جهان – باشد.

وی در پایان تصریح کرد: آنچه بیان شد مروری اجمالی و عجولانه بر پیامدهای سیاست‌های تورمی فدرال رزرو بر بازارهای جهانی و بورس تهران بود و تحلیل مفصل آثار این سیاست ها بر بازارهای داخلی و خارجی نیازمند مجالی گسترده‌تر است، خاصه این که بورس تهران در حال حاضر از وضعیت پیچیده ناشی ازشرایط سیاسی برخوردار است و با یک یا دو متغیر همچون سیاست های پولی فدرال رزرو نمی توان تحلیل دقیقی از وضعیت بورس تهران ارائه داد.