چگونه از دام پیشخور شدن قیمت‌ها مطلع شویم؟
22 فروردین 1400 - 10:01
هرگاه در بازار بورس قیمت سهمی مطابق با تحلیل بنیادی خود پیش نرود به احتمال زیاد در حال پیشخور شدن است. با در نظر گرفتن فاکتورهایی چون نسبت p/ e می‌توان از پیشخور شدن قیمت‌ها مطلع شد.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی «چگونه از دام پیشخور شدن قیمت‌ها مطلع شویم؟» می پردازیم.

هدف از تحلیل‌ بنیادی این است که بتوان فاصله قیمت روز سهم را با ارزش ذاتی آن به دست آورد اما در  شرایطی که قیمت‌ها با نتایج تحلیل بنیادی تطابق ندارد و به گونه‌ای غیر منطقی، بالاتر یا پایین‌تر از رقم‌های پیش‌بینی پیش می‌روند اصطلاحا قیمت‌ها در حال پیشخور شدن هستند. این حالت بیشتر در مواقعی رخ می‌دهد که مبلغ خرید و فروش فعلی یک سهم کمتر از ارزش واقعی آن باشد. در واقع پیشخور شدن قیمت‌ها معادلات را تا حدودی به هم می‌ریزد زیرا قیمت سهام یک شرکت یا سهم‌های یک صنعت، بدون تغییری در صورت‌های مالی شرکت، بالا و پایین می‌رود در صورتی که منطقا نباید این گونه شود. در چنین شرایطی می‌گویند قیمت‌ها پیشخور شده‌اند.

موارد متعددی بر پیشخور شدن قیمت ها تاثیرگذار است. به عنوان مثال زمانی که اخباری در رابطه با یک صنعت خاص منتشر می‌شود و انتظار می‌رود روی آن صنعت تأثیر بگذارد و رونق آن را کاهش یا افزایش بدهد. گاهی نیز اخبار مرتبط با تصویب مصوبه‌های جدید است. مصوبه‌هایی که روی فرایندهای یک صنعت خاص اثر می‌گذارند. در چنین شرایطی، پیش از انتشار گزارش‌ها و صورت‌های مالی جدید، قیمت‌ها دچار نوسان می‌شوند.

لازم به ذکر است که گاهی تغییرات بنیادی در شرکت‌ها نیز سبب پیشخور شدن قیمت می‌شود. این زمانی است که هنوز خبری به صورت رسمی اعلام نشده است اما تحولات شرکت اصطلاحا به بیرون درز کرده باشد و مردم از طریق شایعه‌ها و اخبار تایید نشده، اطلاعاتی پیدا کرده باشند. در این حالت نیز قیمت‌ها دچار نوسان‌هایی می‌شوند که به هیچ عنوان با تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌های تحلیلی مطابقت ندارند.

عامل دیگری که در پیشخور شدن قیمت می‌تواند موثر باشد تغییر در قیمت‌های جهانی است. این مسئله در مورد شرکت‌هایی که محور فعالیت‌شان بر صادرات و واردات می‌چرخد، بیشتر دیده می‌شود. همچنین نوسان‌های نرخ ارز نیز عامل پیشخور شدن قیمت‌ها است. البته این تاثیر روی بعضی سهم‌ها بیشتر و روی بعضی دیگر کمتر است.

هر کدام از عوامل نامبرده ممکن است شرایطی را پدید آورند که شاهد باشیم مثلا تعدیل مثبت است اما نوسان قیمت منفی و رو به پایین یا بر عکس سهام با تعدیل منفی اما نوسان مثبت مواجه شده است.

برای آن که از پیشخور شدن قیمت‌ها مطلع شویم و دچار ضرر نشویم لازم است این مقوله را تشخیص دهیم. برای تشخیص این فرآیند، راهکارهایی وجود دارد از جمله در نظر گرفتن نسبت p/ e. برای مثال اگر نسبت p/ eیک سهم قبلا ۶ بود و اکنون به ۱۵رسیده است متوجه می‌شویم که باید تعدیل مثبت خیلی شدیدی رخ داده باشد.

مورد دیگر برای تشخیص قیمت پیشخور شده، جو بازار در روزهای بازگشایی سهم است. زمانی که جو بازار مثبت باشد، حتی با تعدیل منفی نیز قیمت‌ها رشد خواهند کرد.البته لازم است انتظارات بازار را نیز در نظر بگیریم. شایان ذکر است که بازار طبق شرایط مختلف، میزانی حدودی برای تعدیل را در نظر دارد زمانی که این انتظارات برآورده نشوند، نوسان‌هایی در قیمت‌ها رخ خواهد داد