دلیل گرایش سهامداران به سهام شرکت‌های کوچک در بورس
09 خرداد 1400 - 16:17
این روزها به دلایلی چون جذاب بودن فرآیند سرمایه‌گذاری در شرکت‌های کوچک، راحت بودن تحلیل سهام این شرکت‌ها و عدم نیاز به سرمایه سنگین برای سرمایه‌گذاری، سهام شرکت‌های کوچک مورد توجه عموم قرار گرفته است.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی «دلیل گرایش به سهام شرکتهای کوچک در بورس» می پردازیم.

طبق آمارهایی که از نحوه عملکرد سهامداران در بازار بورس به دست آمده است، در ماه‌های اخیر افراد، سرمایه خود را به سمت سهام شرکت‌های کوچک‌تر هدایت کرده‌اند. با وجودی که به گفته کارشناسان بازار سرمایه، این گرایش و اقبال موقت است اما باعث ایجاد نگرانی‌هایی برای سهامداران این بازار شده است. چرا که این موضوع باعث ادامه‌دار شدن روند نزولی بازار می‌شود و تعادل در معاملات بازار را از بین می‌برد.

گفتنی است که برخی از کارشناسان معتقدند این بازه زمانی موقعیتی برای سهام شرکت‌های بزرگتر ایجاد ‌کند تا ارزندگی بیشتری پیدا کنند و با کمی صبر و جلب اعتماد مردم، بازار مجدد به تعادل باز می‌گردد. نکته‌ مثبتی که در این رابطه در بودجه ۱۴۰۰ نیز به ثبت رسید این بود که به موجب قانون تصویب شد، بخشی از بودجه دولت از طریق بازار سرمایه تأمین شود. این مسئله منجر به افزایش حجم معاملات در بازار می‌شود و در نتیجه سرمایه‌گذاران بیشتری به سمت این بازار هدایت می‌شوند و در نهایت سهام شرکت‌های بزرگ مجدد مورد توجه سهامداران قرار خواهند گرفت.

نکته مهم دیگر، فروشنده بودن دولت در این بازار است. از آن جایی که دولت قصد دارد در این بازار سهام به فروش برساند، تلاش خواهد کرد که بازار رونقی به خود بگیرد. بنابراین با توجه به نکات عنوان شده و این موضوع که همواره روند معاملات در بازار بورس متغیر است؛ می‌توان گفت که شرایطی که در حال حاضر در بازار بورس شاهد آن هستیم، یعنی شرایطی که در آن عمده سرمایه مردم به سهام شرکت‌های کوچکتر تزریق شده است، تداومی نخواهد داشت.

همان طور که اشاره شد سه عامل اصلی افزایش اقبال مردم به شرکت‌های کوچک اول قدرت جذب سرمایه‌گذاران توسط این شرکت‌ها در بازار است. دوم فرآیند ارزیابی و تحلیل سهام که برای سرمایه‌گذاران ساده‌تر و راحت‌تر است و سوم بحث میزان سرمایه است چرا که سرمایه‌گذاری در سهام این شرکت‌ها به مبلغ زیادی نیاز ندارد. دلیل دیگری که کارشناسان برای اقبال مردم از شرکت‌های کوچک مطرح کرده‌اند، جا ماندن سهام این شرکت‌ها از رشد بازار است. این گروه بر این باورند که بعضی از شرکت‌های کوچک بورسی از رشد بازار جا مانده‌ و تا جایی که وضعیت آن‌ها به سهام شرکت‌های بزرگ نزدیک شود پتانسیل سرمایه‌گذاری دارند.

با وجود این دلایل و اصلاح شاخص بورس که در ماه‌های اخیر شاهد آن بودیم، بسیاری از سرمایه‌گذاران سرمایه خود را از این بازار خارج یا در شرکت‌های کوچک وارد کردند اما با توجه به استراتژی‌های دولت و تدابیری که به منظور ایجاد روند صعودی در بازار بورس اندیشیده است؛ امید است در روزهای نه چندان دور، بازار به یک تعادل نسبی برسد و سرمایه مردم مجدد به این بازار باز گردد تا پس از آن، شاهد رونق گرفتن این بازار نسبت به سایر بازارهای سرمایه‌گذاری در کشور باشیم. همین فرآیند به خودی خود نیز باعث می‌شود تعادل در معاملات سهام شرکت‌های بورسی ایجاد شود و گرایش به سهام شرکتهای کوچک ، کمتر شود.