انواع ریسک های سرمایه ‌گذاری را بشناسید!
15 آذر 1399 - 11:27
سلسله یادداشت های سواد بورسی؛ ریسک در سرمایه ‌گذاری بیانگر عدم اطمینانی است که نسبت به بازدهی سرمایه ‌گذاری‌ وجود دارد. با شناخت انواع ریسک و یادگیری نحوه عملکرد در مقابل عوامل ریسک ‌زا، می‌ توانیم معاملات موفق ‌تری داشته باشیم.

اختصاصی آگاه پرس – در ادامه سلسله یادداشت های «سواد بورسی»، در این یادداشت به معرفی«انواع ریسک های سرمایه گذاری» می پردازیم.

به طور کلی افراد از نظر پذیرش میزان ریسک به سه گروه تقسیم می‌شوند. افراد ریسک ‌گریز، که در انجام معاملات خود سیاستی محافظه ‌کارانه دارند. افراد ریسک ‌پذیر، که در سرمایه‌ گذاری ‌های خود جسارت و شجاعت بسیاری دارند و افراد خنثی نسبت به ریسک، که در مقابل سود و زیان پول خود واکنشی خنثی دارند. برای کنترل ریسک، لازم است ابتدا تیپ شخصیتی خود را بشناسید و اهداف خود را مشخص کنید. سپس با شناخت انواع ریسک، می ‌توانید دارایی خود را به بهترین شکل مدیریت کنید.

ریسک قابل اندازه ‌گیری است و با معیارهایی چون انحراف معیار بازده تاریخی، می‌ توان آن را محاسبه کرد. شرکت‌‌ ها برای آن که بتوانند میزان ریسک معاملات خود را محاسبه کنند، زمان و منابع مالی زیادی را به کار می ‌گیرند.

ریسک ‌های سرمایه ‌گذاری، به دو دسته اصلی تقسیم می‌ شوند: ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک. ریسک سیستماتیک، ریسکی است که به شرایط سیاسی و اقتصادی کلان جامعه ارتباط مستقیم دارد و ریسک غیرسیستماتیک، ریسکی است که تنها بستگی به تصمیم سرمایه ‌گذار دارد. در واقع سرمایه‌ گذار تصمیم می ‌گیرد که حتی در شرایط بحرانی سهم شرکتی را خریداری کند یا نکند.

انواع دیگری از ریسک وجود دارند که زیرمجموعه این دو دسته قرار دارند:

ریسک نرخ سود: زمانی ‌که در چند حوزه مختلف سرمایه‌ گذاری کنیم، ریسک نرخ سود مطرح می ‌شود، زیرا تفاوت نرخ سود در سرمایه‌ گذاری ‌های مختلف، می ‌تواند ما را به سمت سرمایه ‌گذاری در یکی از گزینه ‌ها که ریسک کمتری دارد هدایت کند.

ریسک تورم: به احتمال کاهش ارزش دارایی بر اثر تورم، ریسک تورم گفته می ‌شود. رشد نرخ تورم به کم شدن ارزش دارایی منتهی می ‌شود و ارتباط مستقیم با بازدهی سرمایه‌ گذاری دارد.

ریسک مالی: ریسک مالی وابسته به تعهدات مالی شرکت‌ و وام‌ های دریافتی آن‌ها است. سرمایه ‌گذاران می ‌توانند با مطالعه صورت ‌های مالی شرکت به میزان تعهدات مالی آن پی ببرند تا ریسک مالی کمتری را تجربه کنند.

ریسک نقدشوندگی: دارایی ‌هایی که خرید و فروش آنها آسان نیست دارای ریسک نقدشوندگی هستند. هرچه سرعت خرید و فروش سهامی بیشتر باشد ریسک نقدشوندگی آن کمتر است.

ریسک نرخ ارز: این نوع ریسک در مورد شرکت ‌هایی است که مواد اولیه خود را با ارز تهیه می ‌کنند و با رشد نرخ ارز، هزینه زیادی را متحمل ‌می ‌شوند.

ریسک تجاری: ریسک تجاری شامل هزینه‌ های شرکت برای اجرایی کردن پروژه ‌ها است.

ریسک اعتباری: ریسک اعتباری یا عدم بازپرداخت سود، مربوط به زمانی است که یک شرکت توانایی وصول سود قراردادی خود را بنا بر تعهدات خود نداشته باشد.

ریسک سیاسی: زمانی که دولتی بر اثر بی ‌ثباتی سیاسی، جنگ، کنترل‌ های نظامی و تغییر قوانین و… به صورت ناگهانی سیاست ‌های خود را تغییر دهد، ریسک سیاسی شکل می‌ گیرد.

ریسک بازار: ریسکی که بر اثر نوسانات کلی بازار به وجود می ‌آید و بازدهی را تغییر می‌ دهد.

کنترل کردن همه ریسک ‌های سرمایه‌ گذاری ممکن نیست، اما می ‌توان با داشتن دانش و تجربه این ریسک ‌ها را مدیریت کرد و میزان آن را کاهش داد. از جمله راهکارهای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، داشتن سبد دارایی است. با ایجاد سبدی از سهم‌ های متنوع از بالا رفتن ریسک جلوگیری می‌ کنیم، البته تعداد سهام موجود در سبد نیز بسیار مهم است. برای داشتن سبدی مطمئن بهتر است از مشاوره کارشناسان و متخصصان این حوزه بهره ببریم.