
به گزارش آگاه پرس: محمد امیری، مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری آگاه در مصاحبه با کالاخبر اعلام کرد: نبود ابزاری برای سرمایهگذاری متنوع، آسان و جذاب در بازار کامودیتیها در بازار سرمایه به شدت احساس میشد که این موضوع با صدور مجوز فعالیت صندوقهای چند کالایی در بورس کالا پوشش داده میشود. تنوعبخشی به دارایی و پرتفوی سرمایهگذاران از مهمترین مزایای صندوقهای چندکالایی است.
امیری در ادامه گفت: کارکرد این صندوقها مانند صندوقهای سرمایه گذاری است. از آن جایی که یک سری از سرمایهگذاران دانش و زمان کافی برای تحقیق جهت خرید سهم خوب یا نماد مناسب برای سرمایهگذاری را ندارند با استفاده از این صندوقها و کارشناسان و مدیران خبره آنها میتوانند از عواید و منافع آن بازار یا نمادها بهرهمند شوند. درخصوص کالا هم همین شرایط مطرح است.
مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری آگاه افزود: با توجه به برطرف شدن محدودیت مالیات بر ارزش افزوده گواهی سپرده کالایی، سرمایهگذاران برای اینکه بتوانند به راحتی در کامودیتیها نیز سرمایهگذاری کنند، نیاز به صندوقهای چند کالایی خواهند داشت که بتوانند پرتفوی خود را بالانس و متنوع کنند.
وی در رابطه با ماهیت صندوقها گفت: با توجه به تنوع گواهی سپردههای کالایی که در ادامه کالاهای کشاورزی در حوزههای صنعتی، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی تعریف خواهند شد، این صندوقها میتوانند در نمادهای مختلف کالایی شکل بگیرند و امکان سرمایه گذاری را برای متقاضیان فراهم کنند.
مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری آگاه اینگونه ادامه داد: تاکنون خریداران حوزههای کالایی تنها قادر به استفاده از کالا به صورت فیزیکی بودند و گواهی سپردههای کالایی که تا پیش از این وجود داشت روی محصولاتی نظیر سکه، زعفران و محصولات کشاورزی که معاف از مالیات بودند، تعریف شده بود. بنابراین با تنوعبخشی به محصولات جدید کالایی، سرمایهگذاران قادر خواهند بود در همه حوزههای کالایی سرمایهگذاری کنند.
امیری عنوان کرد: این نوع صندقها در بازارهای بین المللی نیز وجود دارند. در کشورهایی مانند ترکیه و بلغارستان در بحث گواهی سپرده کالایی شاهد رقابتهای سنگینی هستیم و بخش عمدهای از بازار سرمایه این کشور را این نوع ابزارها تشکیل دادهاند.
وی درباره مزایای صندوقهای چند کالایی گفت: مهمترین مزیت این ابزارها تنوعبخشی به دارایی سرمایهگذاران و پرتفوی آنها است. دومین مزیت استفاده از نوسانهای قیمتی بازارهای جهانی با توجه به تحلیلهایی که میتوان روی کامودیتیها داشت و سومین مزیت نیز سرمایهگذاری جذاب روی کامودیتیها است که قبلا وجود نداشته است.
مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری آگاه افزود: سرمایهگذاران قبلا با این محدودیت مواجه بودند که صرفا میتوانستند روی گواهی سپرده زعفران یا سکه سرمایهگذاری کنند. بنابراین عمق معاملات این محصولات به ویژه در بحث کشاورزی زیاد نبود و نیاز به سرمایهگذاری در بازار کالاهای مختلف احساس میشد. اما اکنون با روی کار آمدن صندوقهای چند کالایی، سرمایهگذاران خرد، شرکتهای سرمایه گذاری، تجار و شرکتهای تامین سرمایه میتوانند داراییها و ریسک خود را متنوع کرده و بازدهی مناسبی کسب کنند.
وی خاطر نشان کرد: البته نباید فراموش کرد که پیشنیاز توسعه صندوقهای کالایی، تنوعبخشی به گواهی سپرده کالایی است و با تنوعبخشی به این ابزار، صندوقهای سرمایه گذاری توسعه پیدا میکنند. برای مثال در حوزه اوراق بهادار با روی کار آمدن صندوقهای با درآمد ثابت و همینطور صندوقهای اوراق بهادار شاهد حضور و ورود سرمایهگذاران جدید در بازار اوراق بهادار بودیم. درباره صندوقهای کالایی نیز همین اتفاق رخ خواهد داد. صندوقهای چند کالایی میتوانند سرمایهگذاران جدیدی را جذب بازار کنند تا سهم بیشتری از معاملات حوزه بازار سرمایه را به خود اختصاص دهند.
امیری در پایان گفت: امیدواریم هر چه سریعتر داراییهای متنوع در بازار گواهی سپرده کالایی بورس کالا در قالب محصولات پتروشیمی، صنعتی و فرآوردههای نفتی تعریف شود و شاهد صندوقهای جذاب چند کالایی و اقبال سرمایهگذاران به این ابزار جدید باشیم. نکته پایانی که میتوان به آن اشاره کرد بحث فرهنگسازی و اطلاعرسانی هم به شرکتها و هم به سرمایهگذاران است تا خیلی زود نظارهگر توسعه صندوقهای چندکالایی باشیم.

